آرتروز گردن، انواع آرتروز، علت و پیشگیری

آرتروز گردن شامل تغییراتی در استخوانها، دیسکها و مفاصل گردن است. این تغییرات ناشی از افزایش سن و سال است؛ چراکه با افزایش سن، دیسکهای ستون فقرات گردنی بهتدریج تجزیه میشوند، مایعات خود را از دست میدهند و سفتتر خواهند شد. این بیماری معمولا در افراد میانسال و مسن اتفاق میافتد.
آرتروز گردن یک بیماری شایع و مرتبط با افزایش سن است که مفاصل و دیسکهای ستون فقرات را که در گردن قرار دارند، تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری از ساییدگی غضروف و استخوانها ایجاد میشود. اگرچه این مشکل تا حد زیادی نتیجه کهولت سن است ولی میتواند توسط عوامل دیگری نیز ایجاد شود.طبق تحقیقات ، آرتروز گردن در اکثر افراد 60 سال و بالاتر وجود دارد. برخی از افرادی که این بیماری را دارند، هرگز علائمی را تجربه نمیکنند؛ اما بیماری در بعضی دیگر، میتواند باعث درد مزمن و شدید و سفتی گردن شود. با این حال، بسیاری از افرادی که این اختلال را دارند، قادر به انجام فعالیتهای عادی روزانه خود هستند.برای تشخیص آرتروز در گردن، پزشک ممکن است ابتدا معاینه بدنی شامل تست رفلکس، بررسی ضعف عضلانی یا نقص حسی و آزمایش دامنه حرکتی گردن را انجام دهد. اگر پزشک به این اختلال مشکوک شود، سپس تصویربرداری و عکس آرتروز گردن برای تشخیص دقیقتر را تجویز خواهد کرد.
علت آرتروز گردن
پشت میز نشینی و سبک زندگی موبایلی را می توان از درد تقریبا بی درمان تشخیص داد : آرتروز گردن یا کشیدگی و درد ناحیه مهره های گردن به دلیل ساییدگی می باشد .
- خم نگه داشتن گردن در هنگام کار با موبایل
- رانندگی به مدت زیاد
- حمل بار سنگین
- نشستن با گردن و کمر خمیده
- زمینه های ژنتیکی
- درد سوزش و صدای مهره های گردن
- بی حسی و ضعف در بازوها
- مشکل در بلع غذا (آرتروز پیشرفته)
- ضعف دست ها و پاها
- سردردهای پشت سر
- سفت و خشک شدن گردن هنگام چرخاندن سر
- دژنراسیون :(Degeneration) دیسکهای ستون فقرات در گردن شما ممکن است به آرامی فرسوده شوند. با گذشت زمان، دیسکها نازک تر میشوند و بافت نرم خاصیت ارتجاعی کمتری دارد. اگر شما یا والدینتان نسبت به گذشته قد کوتاهتری داشته باشید، این میتواند نشانهی یک فروپاشی یا نشستن دیسکهای شما باشد.
- فتق: (Herniation) پیری طبیعی میتواند باعث پارگی یا ترک خوردن بخشی از دیسک ستون فقرات شود. به این حالت فتق دیسک میگویند. فتق میتواند به دیسک اجازه دهد تا برآمده شده و بر روی بافت مجاور یا عصب نخاعی فشار بیاورد. این فشار میتواند باعث درد، سوزن سوزن شدن یا بی حسی شود.
- آرتروز :(Osteoarthritis) آرتروز یک بیماری پیشرونده است که باعث تحلیل رفتن غضروف در مفاصل میشود. در آرتروز، غضروف سریعتر از پیری طبیعی تحلیل میرود.
- خارهای استخوانی :(Bone spurs) زمانی که غضروف در مفاصل مهرههای ستون فقرات شروع به تحلیل رفتن میکند و بافت استخوانی بهصورت مستقیم روی سایر بافتهای استخوانی ساییده میشود، رشد غیرطبیعی استخوان در امتداد لبههای مهرهها ایجاد میشود. این رشدها (به نام استئوفیت یا خار استخوان) با افزایش سن شیوع پیدا میکنند. اغلب، این اتفاق هیچ علامتی ایجاد نمیکند.
- جراحت :(Injury) اگر گردن در بعضی شرایط مانند سقوط یا تصادف اتومبیل آسیب ببیند، میتواند روند پیری را تسریع کند.
- سفتی رباط :(Ligament stiffness) طنابهای محکمی که استخوانهای ستون فقرات را به یکدیگر متصل میکنند میتوانند با گذشت زمان سفتتر شوند و در نتیجه بر حرکت گردن شما تاثیر گذاشته و باعث احساس سفتی در آن شوند.

علائم آرتروز گردن
نشانه های آرتروز گردن بسیار بارز است و ممکن است در مراحلی که شدت یافته است آن را تشخیص دهید . اگر آگاهی خوبی درباره علائم آن در اختیار داشته باشید ممکن است بتوانید در اولین مراحل ایجاد آن را تشخیص و برای درمان اقدام نمایید. در این صورت ممکن است دیگر نیازی به جراحی و روش های تهاجمی برای درمان نداشته باشید.
- احساس گرفتگی و درد گردن
- احساس سوزش و گزگز در گردن
- سردرد و گرفتگی
- درد در شانه و بازو ها و گرفتگی آن
- دشواری در چرخاندن سر و یا خم کردن آن به جلو و عقب
- احساس درد و ناراحتی در زمان رانندگی
- احساس یا صدای ساییدگی به هنگام چرخاندن گردن
در مواردی که آرتروز گردن به نخاع فشار وارد کند باعث ایجاد تنگی کانال نخاع گردنی خواهد شد که با علائم زیر همراه است :
- خارش، بی حسی و یا ضعف در بازو ها، دست ها و یا پا ها
- عدم وجود هماهنگی و دشواری در راه رفتن
- انعکاس های غیر طبیعی
- گرفتگی های عضلانی
- عدم توانایی کنترل مثانه و روده ها
اگر گردن شما تیر می کشد و یا هر دو دست شما سر می شود نیز از آسیب های ناحیه گردن است که باید توسط جراح ارتوپد مورد بررسی قرار بگیرد، زیرا یکی از عوارض احتمالی ناحیه گردن، رادیکولوپاتی گردنی است، که در خار های استخوانی به ریشه های عصبی خارج شونده از ستون فقرات، فشار وارد می کنند. بارز ترین علامت این عارضه، تیر کشیدن یک یا هر دو دست است.
هنگامی ارتفاع بین دیسک مهره ای کم می شود . فاصله بین مهره ها نیز کم شده که باعث تنگی سوراخ بین مهره ای و اعمال فشار بر ریشه های اعصاب می گردد با اعمال فشار بر ریشه های عصب علائمی در قسمت های از بدن رخ می دهد مانند:
- درد، خشکی و گرفتگی در عضلات گردن و شانه
- بی حسی، خواب رفتگی، درد و گزگز در بازو و ساعد و انگشتان دست
- سوزش بین دو کتف و سرگیجه و درد ناحیه پشت سر
تشخیص آرتروز گردن
در مرحله اول متخصص ارتوپد برای تشخیص این بیماری از بیمار خواسته می شود تا علائم خود را شرح دهد . سپس با انجام یکسری آزمایش ها می توان از وضعیت و بیماری فرد مطلع شد . آزمایش های تصویر برداری و آزمون عملکرد عصبی برای تایید تشخیص پزشک صورت می گیرد . در نهایت ممکن است پزشک برای تایید و تشخیص دقیق بیماری آرتروز گردن از رادیوگرافی ساده در چهار جهت، سی تی اسکن، عکس برداری با اشعه ایکس و ام آر آی استفاده نمایید. دو نوع دیگر از علائمی که در افراد مبتلا به آرتریت گردن رایج است، رادیکولوپاتی و میلوپاتی هستند.
رادیکولوپاتی ریشه عصبی نخاعی را تحت تاثیر قرار می دهد، بخشی از عصب که از نخاع اصلی منشعب می شود. معمولاً نوعی فشار روی ریشه عصب نخاعی باعث علائمی مانند درد، ضعف، بی حسی و یا احساس الکتریکی در اندام می شود.
میلوپاتی یک فرآیند بیماری است که نخاع را تحت تاثیر قرار می دهد و در طول زمان به آرامی ظاهر می شود. علائم شامل فشرده شدن ریشه های عصبی نخاعی، رادیکولوپاتی، درد، ضعف، بی حسی ویا احساس الکتریکی در اندام است.
آرتریت گردن میتواند ناتوانکننده شود، بهویژه اگر فشردگی نخاع وجود داشته باشد که میتواند منجر به از دست دادن قدرت، هماهنگی و تعادل شود».

انواع آرتریت که بر گردن تاثیر می گذارد
گردن درد می تواند دلایل متعددی داشته باشد. با این حال، بسیاری از افرادی که گردن درد و سفت دارند و با گذشت زمان بهبود نمییابند، به نوعی آرتریت تشخیص داده میشوند.
استئوآرتریت در گردن
استئوآرتریت در گردن، تخریب مفاصل، مهره ها و دیسک ها در قسمت گردنی ستون فقرات است. با وجود لایه کمتر بین آنها، مهره ها ممکن است به یکدیگر ساییده شوند. این می تواند باعث شود که قطعات ریز استخوان شکسته شوند و در مایع سینوویال شناور شوند (مایع غلیظی که مفاصل شما را روان می کند و به حرکت نرم آنها کمک می کند).
گاهی اوقات این فرآیند باعث تحریک رشد برآمدگی های استخوانی در امتداد لبه ها به نام خار استخوان یا استئوفیت می شود. از آنجایی که بالشتک اکنون نازکتر شده است، مهرهها به یکدیگر نزدیکتر میشوند. این امر فضای کمتری را برای اعصاب ستون فقرات که از نخاع خارج می شوند باقی می گذارد.
علائم آرتروز گردن از هیچ تا درد، سفتی و التهاب متغیر است. استئوآرتریت در گردن درد بعد از فعالیت بدتر می شود. در صورت گرفتگی نخاع، عوارضی مانند از دست دادن هماهنگی ممکن است رخ دهد.
آرتریت روماتوئید در گردن
آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی مزمن است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به پوشش مفاصل حمله می کند. اغلب از مفاصل کوچکتر دست و پا شروع می شود و با پیشرفت بیماری می تواند به سایر قسمت های بدن مانند گردن گسترش یابد. این معمولاً تا سالها پس از شروع علائم آرتریت اتفاق نمی افتد. گردن درد اولین علامت آرتریت روماتوئید در گردن است که شدت آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. ممکن است یک درد مبهم یا ضربان دار در پشت گردن خود در اطراف پایه جمجمه احساس کنید. تورم و سفتی مفاصل می تواند حرکت از یک طرف به طرف دیگر را سخت کند.
تفاوت بین گردن درد آرتریت روماتوئید و آسیب گردن در این است که سفتی و درد ناشی از آسیب می تواند به تدریج طی روزها یا هفته ها بهبود یابد. آرتریت روماتوئید در گردن ممکن است بهتر نشود. در صورت عدم درمان می تواند بدتر شود. حتی اگر علائم بهبود یابد، التهاب، تورم و سفتی می تواند با روماتیسم مفصلی در گردن بازگردد.
اسپوندیلوآرتریت در گردن
انواع دیگر آرتریت گردن شامل آرتریت پسوریاتیک و اسپوندیلیت انکیلوزان است که هر دو نوعی آرتریت به نام اسپوندیلوآرتریت در نظر گرفته می شوند. این یک اصطلاح چتر برای بیماری های التهابی است که هم مفاصل و هم اندوزها را درگیر می کند، مکان هایی که رباط ها و تاندون ها به استخوان ها می چسبند.
آرتریت پسوریاتیک نوعی آرتریت است که اغلب با پسوریازیس، یک بیماری التهابی پوست همراه است. برای برخی از افرادی که آرتریت پسوریاتیک دارند، این بیماری ستون فقرات را درگیر می کند که بر گردن تاثیر می گذارد. درد زمانی اتفاق می افتد که التهاب به مفاصل بین مهره ها برسد. این درد می تواند فقط در یک طرف بدن، گردن و قسمت پایین و بالای کمر ایجاد شود.
اسپوندیلیت آنکیلوزان نوعی آرتریت است که به استخوانهای ستون فقرات و لگن و همچنین مفاصل محیطی ضربه میزند. علائم و نشانه های اولیه ممکن است شامل درد و سفتی در ناحیه کمر و باسن باشد، به خصوص در صبح و بعد از عدم تحرک. خستگی و گردن درد شایع هستند. علائم آرتروز ممکن است بدتر شود، بهبود یابد یا در فواصل نا منظم متوقف شود.
آرتروز گردن چه عواقبی برای بیمار دارد؟
آرتروز گردن در صورت عدم توجه و درمان به مرور زمان باعث ایجاد درد، گرفتگی مفصل گردن خواهد شد که انجام فعالیت های مختلف مانند کار و ورزش را با مشکل همراه می کند تا جایی که قادر به انجام هیچ فعالیت ساده ای نخواهید شد. از وارد کردن فشار به گردن خودداری کنید چرا که درمان آن به صورت کامل انجام نمی شود و آسیب های وارد شده به آن زمان زیادی برای ترمیم نیاز دارند.
آرتروز گردن برای چه افرادی خطرناک است؟
بزرگترین عامل خطر برای آرتروز در ناحیه گردن، افزایش سن است. این بیماری اغلب در نتیجه تغییرات در مفاصل گردن با افزایش سن ایجاد میشود. فتق دیسک، کم آبی بدن و خارهای استخوانی همگی نتیجه افزایش سن هستند. علاوه بر سن، خطرات آرتروز گردن برای شما بیشتر است.
- افرادی که سیگار میکشید.
- افرادی یک یا چند نفر از اعضای خانواده به این بیماری مبتلا هستند.
- افرادی که برای انجام کار، به گردن خود فشار وارد میکنید.
- افرادی که قبلا در اثر تصادف به گردنشان آسیب وارد شده است.
- افرادی که کارهای سنگین انجام دهید.
- افرادی که در معرض ارتعاشات زیادی هستید.
درمان آرتروز گردن
دارو درمانی
پزشک معالج ممکن است بنا به نوع و درجه بیماری، برای درمان بیماری آرتروز گردن و رفع درد ناشی از آن از داروهای ضد التهاب مانند پروفن و ناپروکسن و همچنین داروهای شل کننده عضلات استفاده نماید.
فیزیوتراپی
انجام نرمشهای مخصوصی که توسط متخصص تجویز میشود در فیزیوتراپی باعث تقویت عضلات گردن شده و انعطافپذیری گردن را افزایش میدهد. این امر تاثیر بسیار زیادی در کاهش و رفع علائم بیماران مبتلا به آرتروز گردن دارد.
رادیوفرکوانسی برای ارتروز گردن
یکی دیگر از روشهای نوین درمان و ایجاد انعطاف در مفصل خشک دارای ارتروز، تکار درمانی( واژه تکار از Capacitive and Resistive Transfer Energy ساخته شده است و بیانگر تحریک روند ترمیم فیزیولوژیکی و تسریع زمان بازسازی است.) و استفاده از امواج رادیوفرکوانسی میباشد. در درمان ارتروز گردن با توجه به چند علتی بودن عامل ایجاد کننده استفاده از چندین روش درمانی توامان تاثیر بهتری از تک تک روشها دارد.
گردنبند طبی
که با نام بریس گردن هم شناخته میشود، یکی از تجهیزاتی است که برای حمایت از گردن و ستون فقرات و محدود کردن حرکت سر بعد از آسیبها استفاده میشود. هدف استفاده از آن، جلوگیری از حرکت سر و گردن تا زمان بهبودی آسیب است. گردنبند طبی میتواند فشار وارد بر این ناحیه ستون فقرات و کشیدگی آن را کاهش دهد تا دیسک بیرونزده و درمان آن موفقیتآمیز باشد. این گردنبند طبی میتواند از حرکات آسیبزا گردن جلوگیری کند و طراحی آن به گونهای است که این کار را به راحتترین شکل ممکن انجام میدهد. گردن بند طبی پین مد با محدود کردن چرخش گردن، باعث کاهش درد و درمان در موارد آرتروز گردن، اسپاسم عضلانی و کشیدگی تاندون ها و سایر موارد تجویز شده توسط پزشک می شود. گردن بند نرم پین مد از فوم لطیف و قابل شست و شو که با لایه ای از پارچه حوله ای پوشیده شده است، ساخته شده است. این محصول زیر نظر متخصصین ارتوپد و به شکلی کاملا استاندارد ساخت شده است.
۱۰ مادهی غذایی مفید برای افراد مبتلا به آرتروز
۱. ماهیهای چرب
انواع مختلف ماهیهای چرب مانند سالمون، خال خالی (ماکارل)، ساردین و قزلآلا حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که نشان داده شده اثرات ضدالتهابی دارند. در یک مطالعهی کوچک ۳۳ شرکتکننده را به سه گروه تقسیم کردند. به گروه اول گفته شد ۴ بار در هفته ماهی چرب، گروه دوم ماهی کم چرب و گروه سوم گوشت کمچرب بخورند. پس از ۸ هفته، میزان التهاب و تورم در بدن گروهی که ماهی چرب خورده بودند کاهش یافت.
یک مطالعهی دیگر نشان داد که اسیدهای چرب امگا ۳، چندین نشانگر التهابی که عامل آرتروز بودند را کاهش دادند. ماهی همچنین منبع خوبی از ویتامین D است و خوردن آن به کاهش کمبود این ویتامین کمک میکند. مطالعات زیادی نشان دادهاند که آرتریت روماتوئید با کاهش سطح ویتامین D در ارتباط است. انجمن قلب آمریکا توصیه میکند دستکم ۲ بار در هفته ماهی چرب را در رژیم غذایی برای درمان آرتروز بگنجانید تا از این طریق از خواص ضدالتهابی آن بهرهمند شوید.

۲. سیر
سیر برای سلامتی خواص زیادی دارد. در بعضی از مطالعات نشان داده شده که سیر با سرطان مبارزه میکند. سیر همچنین حاوی ترکیباتی است که خطر بیماریهای قلبی و زوال عقل را کاهش میدهند. بعضی از تحقیقات نشان دادهاند که سیر عملکرد بعضی از سلولهای ایمنی را برای کمک به تقویت سیستم ایمنی بهبود میبخشد. اضافه کردن سیر به رژیم غذایی برای درمان آرتروز میتواند در بهبود علائم آرتروز و سلامت عمومی بدن مفید باشد.

۳. زنجبیل
زنجبیل علاوه بر اینکه به چای، سوپ و شیرینیها طعم خوبی میدهد، به تسکین علائم آرتروز هم کمک میکند. یک مطالعهی دیگر هم به این نتیجه رسید که زنجبیل و ترکیبات آن، تولید عناصر افزایش دهندهی التهاب در بدن را متوقف کردند. یک مطالعهی حیوانی نشان داد که دادن عصارهی زنجبیل به موشها سبب کاهش میزان بعضی از نشانگرهای التهابی مرتبط با آرتروز شد. مصرف زنجبیل تازه، خشک یا پودر شده میتواند التهاب را کاهش دهد و به کاهش علائم آرتروز کمک کند.

۴. کلم بروکلی
کلم بروکلی همچنین حاوی ترکیبات مهمی است که به کاهش علائم آرتروز کمک میکنند. به طور مثال «سولفورافان» یکی از ترکیبات موجود در کلم بروکلی است که مطالعات نشان دادهاند این ترکیب مانع از شکل گیری سلولهایی میشود که مسبب آرتریت روماتوئید هستند.

۵. گردو
گردو بسیار مغذی بوده و سرشار از ترکیباتی است که به کاهش التهاب مرتبط با بیماریهای مفصلی کمک میکنند. بررسی انجام شده بر روی ۱۳ مطالعه نشان داد که خوردن گردو با کاهش نشانگرهای التهابی در ارتباط است. مقدار اسیدهای چرب امگا ۳ به طور ویژهای در گردو بالا است، که این موضوع سبب کاهش علائم آرتروز میشود.

۶. توتها
توتها حاوی مقدار زیادی آنتیاکسیدان، ویتامین و مواد معدنی هستند و به همین دلیل، قادر هستند التهاب را کاهش دهند.

۷. اسفناج
سبزیجات برگدار مانند اسفناج، سرشار از مواد مغذی هستند و بعضی ترکیبات موجود در آنها میتوانند به کاهش التهاب ناشی از آرتروز کمک کنند. چند مطالعه نشان دادهاند که مصرف بیشتر میوه و سبزیجات با کاهش میزان التهاب مرتبط است. اسفناج، به طور مشخص حاوی مقدار زیادی آنتیاکسیدان و ترکیبات گیاهی است که میتوانند التهاب را تسکین دهند و با بیماریها مبارزه کنند. اسفناج حاوی مقدار زیادی «آنتیاکسیدان کائمفرول» است که نشان داده شده اثرات عوامل التهابیِ مرتبط با آرتریت روماتوئید را کاهش میدهد.

۸. انگور
انگور یک میوهی مغذی است که حاوی مقدار زیادی آنتیاکسیدان است و خواص ضدالتهابی دارد. نگور حاوی «رسوراترول» است که نوعی آنتی اکسیدان در پوست انگور است.

۹. روغن زیتون
روغن زیتون به خواص ضدالتهابی خود معروف است. این روغن مفید بر علائم آرتروز هم تأثیر میگذارد . این کار به کاهش پیشرفت آرتروز، کاهش ورم مفاصل، کند شدن روند تخریب غضروف و کاهش التهاب کمک کرد.

۱۰. آب آلبالو
آب آلبالو ترش نوشیدنی است که امروزه بسیار معروف شده است. این آبمیوه مواد مغذی زیادی داشته و برای سلامتی مفید است و حتی علائم آرتروز را کاهش میدهد. بدیهی است که رژیم غذایی نقش مهمی در شدت و علائم آرتروز دارد. خوشبختانه مواد غذایی متنوعی وجود دارد که دارای ترکیبات مفید هستند و التهاب ناشی از آرتروز را تسکین میدهند و سلامت کلی بدن را بهبود میبخشند.
در کنار روشهای درمانی رایج، رعایت رژیم غذایی برای درمان آرتروز که حاوی چربیهای سالم و ماهی چرب است، به کاهش علائم آرتروز کمک میکند. تحقیقات نشان میدهند که مصرف خوراکیهای ضدالتهابی، همچنین محدود کردن مواد غذایی مضر برای آرتروز، به کاهش درد مفاصل کمک میکند.
۷ مادهی غذایی مضر برای افراد مبتلا به آرتروز
۱. غذاهای سرخ کردنی و فرآوری شده
۲. محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته : محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته نوعی سم هستند که در غذاهای گرم شده، گریل و سرخ شده یا پاستوریزه ایجاد میشوند.
۳. قند و کربوهیدرات تصفیه شده : اگر دچار آرتروز هستید، شکلات، غذاهای فرآوری شده، محصولات حاوی آرد سفید و نوشابهی کمتری مصرف کنید تا درد آرتروزتان کمتر شود.
۴. محصولات لبنی : ممکن است محصولات لبنی به دلیل نوع پروتئینی که دارند منجر به درد آرتروز شوند. این پروتئین در بعضی از افراد منجر به تحریک بافتهای اطراف مفاصل میشود.
۵. الکل و تنباکو : صرف الکل و تنباکو میتواند منجر به آسیب به سلامتی و مشکلاتی شود که روی مفاصل اثر میگذارند.
۶. نمک و مواد نگه دارنده : مواد تشکیل دهندهی غذاهایی که میخورید را بررسی کنید. بسیاری از مواد غذایی حاوی نمک اضافی و سایر مواد نگه دارنده هستند.
۷. روغن ذرت : بسیاری از محصولات پخته شده (مثل کیکها) و میان وعدهها حاوی ذرت یا سایر روغنهایی هستند که اسیدهای چرب امگا ۶ دارند، که این مسأله منجر به التهاب و تورم مفاصل میشود. بعضی از مطالعات نشان میدهند که روغن ماهی که حاوی امگا ۳ است، به تسکین درد مفصلی کمک میکند.