ارتوپدی, تشخیص و درمان

عوارض چاقی و راه های پیشگیری

بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی (WHO)، چاقی به تجمع غیرطبیعی و مازاد چربی در بدن گفته می شود که علاوه بر اینکه ظاهر شخص را ناموزون می سازد عوارض فراوان و خطرات کشنده برای فرد دارد. که از برآیند وراثت و شیوه زندگی ایجاد می شود. بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت (WHO)، اضافه وزن و چاقی به عنوان تجمع غیرطبیعی یا بیش از اندازه چربی در بدن شناخته شده که سلامت فرد را مختل می کند.وزن افراد معمولا باید متناسب به قد افراد باشد .

سال 2022، از هر 8 نفر در جهان یک نفر با چاقی زندگی می کرد. چاقی بزرگسالان در سراسر جهان از سال 1990 بیش از دو برابر شده است و چاقی نوجوانان چهار برابر شده است. در سال 2022، 2.5 میلیارد بزرگسال (18 سال و بالاتر) اضافه وزن داشتند. از این تعداد، 890 میلیون نفر به چاقی مبتلا هستند. در سال 2022، 43 درصد از بزرگسالان 18 سال و بالاتر دارای اضافه وزن و 16 درصد مبتلا به چاقی بودند. در سال 2022، 37 میلیون کودک زیر 5 سال دارای اضافه وزن بودند. بیش از 390 میلیون کودک و نوجوان 5 تا 19 ساله در سال 2022 دارای اضافه وزن بودند، از این تعداد 160 میلیون نفر که مبتلا به چاقی هستند.

وزن طبیعی چقدر است؟

دور کمر بیشتر از ۱۰۲ سانتی متر برای مردان و ۸۸ سانتی متر برای زنان غیر حامله افزایش وزن محسوب می شود.اما پزشکان برای تعریف چاقی و یا لاغری از فرمول دیگری استفاده می کنند که شاخص توده بدنی نامیده می شود. افزایش میزان چربی در بدن نشانی از چاقی است. مهمترین علائمی که باید به دنبال آن باشید، عدد شاخص توده بدن است. اگر تقسیم وزن (کیلوگرم) بر قد (متر) به توان ۲ برای شما عددی بالاتر از ۳۰ را نشان داد، شما چاق هستید. BMI تخمین مناسبی از چربی بدن را ارائه می‌دهد. با این حال ، BMI به طور مستقیم چربی بدن را اندازه‌ گیری نمی‌کند؛ بنابراین برخی از افراد مانند ورزشکاران عضلانی ممکن است BMI بالایی داشته باشند، حتی اگر چربی اضافی بدن ندارند. به همین دلیل پیشنهاد می‌شود که برای تشخیص چاقی در خود، به یک پزشک متخصص تغذیه مراجعه کنید.برای به دست آوردن شاخص توده بدنی از فرمول زیر استفاده می کنیم.

  • شاخص توده بدن یا BMI بین ۲۰ تا ۲۵ کیلوگرم بر مجذور قد ، وزن نرمال و طبیعی نامیده می شود.
  • شاخص توده بدن یا BMI بین ۲۵ تا ۲۹ کیلوگرم بر مجذور قد ، اضافه وزن نامیده می شود.
  • شاخص توده بدن یا BMI بیش از۳۰ کیلوگرم بر مجذور قد ، چاقی نامیده می شود.

افزایش درصد چربی بدن و در واقع افزایش وزن خطرات سلامتی دارند ، با شاخص توده بدن بالای ۲۵ خطرابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری قلبی عروقی آترواسکلروتیک ، کمر درد افزایش می یابد.
کالری در حقیقت واحد اندازه گیری انرژی است و بدن برای داشتن انرژی به کالری نیاز دارد. نکته حائز اهمیت این است که مصرف بیش از اندازه مواد غذایی پرکالری و نسوزاندن بخشی از آن از طریق فعالیت بدنی می تواند موجب افزایش وزن شود. این در حالی است که استفاده از یک رژیم غذایی سالم که حاوی میزان کالری کافی برای بدن است، می تواند به شما در دستیابی به اندامی متناسب کمک کند.

به طور کلی میزان کالری مورد نیاز برای خانم ها بین ۱۶۰۰ تا ۲۴۰۰ و برای آقایان بین ۲۲۰۰ تا ۳۲۰۰ کالری در روز است اما فاکتورهای دیگری نظیر سن، قد و وزن در میزان آن تاثیر گذارند.

حقایقی در مورد اضافه وزن و چاقی

در سال 2022 حدود 16 درصد از بزرگسالان 18 سال و بالاتر در سراسر جهان چاق بودند. شیوع چاقی در سراسر جهان بین سال های 1990 تا 2022 بیش از دو برابر شد.
در سال 2022، حدود 37 میلیون کودک زیر 5 سال دارای اضافه وزن بودند. که به عنوان یک مشکل در کشورهایی با درآمد بالا در نظر گرفته می شد، اضافه وزن در کشورهای با درآمد پایین و متوسط ​​رو به افزایش است. در آفریقا، تعداد کودکان زیر 5 سال دارای اضافه وزن تقریباً 23 درصد از سال 2000 افزایش یافته است. تقریباً نیمی از کودکان زیر 5 سال که دارای اضافه وزن یا چاقی بودند در سال 2022 در آسیا زندگی می کنند.
بیش از 390 میلیون کودک و نوجوان 5 تا 19 ساله در سال 2022 دارای اضافه وزن بودند. شیوع اضافه وزن (از جمله چاقی) در بین کودکان و نوجوانان 5 تا 19 ساله به طور چشمگیری از 8 درصد در سال 1990 به 20 درصد در سال 2022 افزایش یافته است. به طور مشابه در بین پسران و دختران رخ داد: در سال 2022، 19٪ از دختران و 21٪ از پسران اضافه وزن داشتند.
در حالی که تنها 2 درصد از کودکان و نوجوانان 5 تا 19 ساله در سال 1990 چاق بودند (31 میلیون جوان)، تا سال 2022، 8 درصد از کودکان و نوجوانان با چاقی زندگی می کنند (160 میلیون جوان).

دلایل چاقی در افراد متفاوت چیست؟

افراد مبتلا به چاقی ممکن است قبل از احساس سیری، کالری بیشتری مصرف کنند، زودتر احساس گرسنگی کنند یا به دلیل استرس یا اضطراب، بیشتر غذا بخورند و دچار چاقی عصبی شوند.
اما چاق شدن تنها محدود به این موارد نیست و دلایل چاقی به عوامل متفاوتی بستگی دارد. اما ساده‌ ترین دلیل چاقی نداشتن تحرک به میزان کالری دریافتی است. یعنی اگر میزان سوزاندن کالری شما به میزان کالری دریافتی کم باشد، بدن کالری‌های اضافه را به عنوان چربی ذخیره کرده و چاق می‌شوید.

چاقی ارثی چیست؟

باید بدانید که ژن‌هایی که از والدین خود به ارث می‌برید ممکن است بر میزان چربی بدن شما و محل توزیع آن تأثیر بگذارد. ژنتیک همچنین ممکن است در میزان کارایی بدن شما برای تبدیل غذا به انرژی، چگونگی تنظیم اشتها در بدن و چربی ‌سوزی بدن در طی ورزش نقش داشته باشد.چاقی در خانواده‌ها ایجاد می‌شود؛ این فقط به دلیل ژن‌های مشترک آنها نیست. اعضای خانواده همچنین عادات غذایی و فعالیت مشابهی دارند. بنابراین قبل از هرچیزی علت چاقی را باید در ژن افراد جستجو کرد.

چاقی به دلیل افزایش سن

چاقی می‌تواند در هر سنی، حتی در کودکان کم سن نیز رخ دهد. اما با افزایش سن، تغییرات هورمونی و سبک زندگی با فعالیت کمتر، خطر چاقی را افزایش می‌دهد. علاوه بر این، با افزایش سن، میزان عضله در بدن شما کاهش می‌یابد. به طور کلی، توده عضلانی کم، منجر به کاهش متابولیسم می‌شود.این تغییرات همچنین میزان کالری مورد نیاز را کاهش داده و جلوگیری از اضافه وزن را دشوار می‌کند. اگر به طور آگاهانه چیزهایی را که می‌خورید کنترل نکنید و با افزایش سن از نظر جسمی تحرک بیشتری نداشته باشید، احتمالاً اضافه وزن پیدا می‌کنید.

سبک زندگی نامناسب

در بیشتر موارد علت چاقی به دلیل داشتن یک سبک زندگی نامناسب است و می‌توان با تغییر سبک زندگی و عادت‌های روزمره، کنترل وزن را دوباره به دست گرفت. برخی از مواردی که در چاقی موثرند عبارتست از:

  • رژیم غذایی ناسالم ؛ رژیم غذایی با کالری زیاد، کمبود میوه و سبزیجات، مصرف زیاد فست‌فود و نوشیدنی‌های پرکالری و نوشابه‌ها، به افزایش وزن کمک می‌کنند.
  • کالری‌های مایع ؛ افراد می‌توانند بدون احساس سیری کالری زیادی مصرف کنند، به ویژه کالری حاصل از الکل. سایر نوشیدنی‌های پرکالری، مانند نوشابه‌های قندی می‌توانند به افزایش وزن به صورت قابل توجهی کمک کنند.
  • عدم فعالیت ؛ اگر سبک زندگی کم‌ تحرکی دارید، هر روز کالری بیشتری از میزان سوزاندن آن با ورزش و انجام کارهای روزمره دریافت می‌کنید. نگاه به صفحه رایانه، تبلت و تلفن فعالیتی کم‌تحرک است. تعداد ساعاتی که شما در مقابل صفحه مانیتور قرار دارید، ارتباط زیادی با افزایش وزن دارد.
  • بیماری‌های خاص و داروها : گاهی چاقی افراد به دلیل وجود یک بیماری و اختلال است. مانند سندرم پرادر-ویلی، سندرم کوشینگ. مشکلات پزشکی مانند آرتروز نیز می‌تواند سبب کاهش فعالیت و در نهایت منجر به افزایش وزن شود.
    مصرف برخی از داروها نیز می‌توانند منجر به افزایش وزن شوند. این داروها شامل برخی از داروهای ضدافسردگی، داروهای ضدتشنج، داروهای دیابت، داروهای ضد روان ‌پریشی، استروئیدها هستند. در این شرایط باید با داشتن فعالیت منظم وزن خود را کنترل کنید.
  • مسائل اجتماعی و اقتصادی: اجتناب از چاقی دشوار است و عوامل اجتماعی و اقتصادی تاثیر زیادی در آن دارند. اگر مناطق ایمن برای راه رفتن یا ورزش نداشته باشید، یا اگر با روش‌های سالم پخت ‌و ‌پز آشنایی نداشته باشید، چاق خواهید شد. همچنین این موضوع غیرقابل اجتناب است که همه افراد به غذاهای سالم دسترسی ندارند و مصرف غذاهای ناسالم سهم بالایی در چاق شدن افراد دارد. همچنین همنشینی با افراد چاق نیز ممکن است در اضافه وزن شما تاثیرگذار باشد.
  • چاقی بعد از زایمان و بارداری : افزایش وزن در دوران بارداری موضوعی معمول است. اما کنترل وزن بعد از زایمان امری پیچیده و گاه دشوار است که نیاز به تخصص یک پزشک دارد. اگر بعد از زایمان، توجه مناسبی به فعالیت روزانه و میزان کالری دریافتی داشته باشید، از چاق شدن در امان می‌مانید.
  • چاقی به علت کمبود خواب : کم خوابیدن یا زیاد خوابیدن می‌تواند باعث تغییر در هورمون‌هایی شود که اشتهای شما را افزایش می‌دهند. وقتی ساعات زیادی در طول شبانه ‌روز بیدار هستید، میزان کالری مصرفی شما نیز بالاتر می‌رود، همچنین ممکن است هوس غذاهای پرکالری و کربوهیدرات کنید که می‌توانند در افزایش وزن نقش داشته باشند.
  • فشار کاری بالا : بسیاری از عوامل خارجی که در روحیه و سلامتی شما تأثیر می‌گذارند ممکن است در چاقی موثر باشند. افراد معمولاً هنگام تجربه موقعیت‌های استرس‌زا بیشتر به دنبال غذای پرکالری هستند. بنابراین اگر در دوره پراسترسی در زندگی خود هستید، باید بیشتر مراقب عادات غذایی خود باشید. حتی اگر یک یا چند مورد از این عوامل خطر را داشته باشید، به این معنی نیست که سرنوشت شما چاقی است، از طریق رژیم غذایی، فعالیت بدنی و ورزش و تغییر رفتار می‌توانید اکثر عوامل خطر را خنثی کنید.

تاثیر چاقی بر کیفیت زندگی

چاقی می‌تواند کیفیت کلی زندگی شما را کاهش دهد. ممکن است نتوانید کارهایی را که قبلاً انجام می‌دادید، با همان کیفیت قبل انجام دهید. ممکن است از تردد در مکان‌های عمومی خودداری کنید. افراد چاق حتی ممکن است با تبعیض روبه ‌رو شوند.
سایر موارد مرتبط با وزن که ممکن است بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد؛ عبارتند از:

  1. افسردگی
  2. اعتمادبه ‌نفس کم
  3. کاهش تحرکات بدن
  4. مشکلات جنسی
  5. شرم و احساس گناه

پیامدهای افزایش وزن در بزرگسالان

افراد دارای اضافه وزن و چاقی در معرض خطربیشتری برای بیماری های عروق کرونر، دیابت نوع 2، بیماری کیسه صفرا، فشار خون، آرتروز، سکته و ناباروری هستند. این خطرات در صورت چاقی مفرط خود را نشان داده و کیفیت زندگی افراد مبتلا به چاقی را تحت تاثیر قرار میدهند. از دیگر پیامد های چاقی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ایجاد سرطان ، از جمله سرطان آندومتر ، سینه و روده بزرگ
  • دیسک کمر و کمر درد
  • دیسک گردن و گردن درد
  • بیماریها و ساییدگی زانو

کودک می‌تواند ژن چاقی را از پدر و مادر خود به ارث ببرد. یعنی اگر یک یا هر دو والدین به این بیماری مبتلا باشند، ریسک بروز آن در فرزند افزایش پیدا می‌کند.هورمون‌های استرس مانند کورتیزول را دست کم نگیرید. این هورمون در افزایش اشتها دخالت دارد.برخی بیماری‌های زمینه‌ایی مانند کم کاری تیروئید، اختلالات خواب، افسردگی و حتی یائسگی هم می تواند باعث چاقی شود. اما خوشبختانه در صورت پیشگیری به موقع میتوانید به راحتی از مضرات چاقی جلوگیری و زندگی شاد و با آرامش را تجربه کنید.

پیشگیری و مدیریت چاقی

اضافه وزن و چاقی و همچنین بیماری های غیرواگیر مرتبط با آنها تا حد زیادی قابل پیشگیری و کنترل هستند.در سطح فردی، افراد ممکن است بتوانند با اتخاذ مداخلات پیشگیرانه در هر مرحله از چرخه زندگی، از قبل از بارداری و ادامه در سال های اولیه کودک ، خطر چاقی کودک خود را کاهش دهند. این شامل:

  1. اطمینان از افزایش وزن مناسب در دوران بارداری؛
  2. تغذیه انحصاری با شیر مادر در 6 ماه اول پس از تولد و ادامه شیردهی تا 24 ماهگی یا بیشتر.
  3. مراقبت از رفتارهای کودکان در مورد تغذیه سالم، فعالیت بدنی، رفتارهای بی تحرک و خواب، صرف نظر از وضعیت وزن فعلی.
  4. مصرف نوشیدنی های شیرین شده با شکر و غذاهای پرانرژی را محدود کنید و سایر رفتارهای غذایی سالم را ترویج دهید.
  5. لذت بردن از یک زندگی سالم (رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی، طول مدت و کیفیت خواب، اجتناب از دخانیات و الکل، خودتنظیمی عاطفی).
  6. محدود کردن انرژی دریافتی از کل چربی ها و قندها
  7. افزایش مصرف میوه و سبزیجات و همچنین حبوبات، غلات کامل و آجیل
  8. فعالیت بدنی منظم
  9. ارزیابی وزن و قد افرادی که به امکانات بهداشتی دسترسی دارند وارائه مشاوره در مورد رژیم غذایی


هنگامی که تشخیص چاقی مشخص شد، خدمات بهداشتی یکپارچه پیشگیری و مدیریت چاقی از جمله رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی و اقدامات پزشکی و جراحی را می توان ارائه داد و سایر عوامل خطر بیماری غیرواگیر (گلوکز خون، لیپیدها و فشار خون) را بررسی کرده و وجود بیماری‌های همراه و ناتوانی از جمله اختلالات سلامت روان را ارزیابی کنید.

الگوهای رژیم غذایی و فعالیت بدنی برای افراد تا حد زیادی نتیجه شرایط محیطی و اجتماعی است که انتخاب شخصی را به شدت محدود می کند. چاقی یک مسئولیت اجتماعی و نه فردی است و راه‌ حل‌هایی را می‌توان از طریق ایجاد محیط‌ها و جوامع حمایتی که رژیم‌های غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم را به‌ عنوان در دسترس‌ترین و مقرون به صرفه ‌ترین رفتارهای زندگی روزمره قرار می‌دهند، یافت. توقف افزایش چاقی مستلزم اقداماتی مانند تولید مواد غذایی، بازاریابی و قیمت گذاری و موارد دیگر است که به دنبال رسیدگی به عوامل تعیین کننده سلامت (مانند کاهش فقر و برنامه ریزی شهری) هستند.

این گونه سیاست ها و اقدامات عبارتند از:
اقدامات ساختاری، مالی و نظارتی با هدف ایجاد گزینه های غذایی سالم را در دسترس قرار دهد و پاسخ‌های برای شناسایی خطر، پیشگیری، درمان و مدیریت بیماری طراحی شده است. این اقدامات بر اساس تلاش‌های گسترده برای مقابله با بیماری‌های غیرواگیر و تقویت سیستم‌های بهداشتی از طریق رویکرد مراقبت‌های بهداشتی اولیه انجام شوند.صنایع غذایی می تواند نقش مهمی در ترویج رژیم غذایی سالم داشته باشد،کاهش محتوای چربی، قند و نمک غذاهای فرآوری شده؛اطمینان از اینکه انتخاب های سالم و مغذی در دسترس و مقرون به صرفه برای همه مصرف کنندگان است.محدود کردن استفاده از غذاهای سرشار از قند، نمک و چربی، به ویژه غذاهایی که برای کودکان و نوجوانان هدف قرار می گیرند. واطمینان از در دسترس بودن انتخاب های غذایی سالم وهمچنین تمرین منظم فعالیت بدنی هستند.

روش درمان چاقی چگونه است؟

داشتن رژیم غذایی مناسب؛ نکته کلیدی در کاهش وزن است. غذاهای کم کالری دارد مانند میوه و سبزیجات -نمک و شکر حذف یا در کمترین مقدار ممکن قرار بگیرند وغذاهای چرب و پرکربوهیدرات محدود شوند .
تغییر رژیم غذایی؛ کاهش مداوم وزن در طولانی‌مدت، ایمن‌ترین روش برای کاهش وزن است. این موضوع تنها با داشتن یک رژیم غذایی مناسب امکان‌پذیر است. بهتر است از تغییرات شدید و غیرواقعی رژیم غذایی، مانند رژیم‌های غذایی غیراصولی پرهیزکنید.
کاهش کالری؛ کلید کاهش وزن، کاهش میزان کالری دریافتی شماست. مقدار معمول ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ کالری برای خانم‌ها و ۱۵۰۰ تا ۱۸۰۰ کالری برای آقایان است.
احساس سیری کمتر؛ برخی از غذاها مانند دسرها، آب‌نبات‌ها، چربی‌ها و غذاهای فرآوری شده حاوی مقدار زیادی کالری در یک تکه کوچک هستند. با خوردن حجم بیشتر از غذاهایی که کالری کمتری دارند، گرسنگی را کاهش می‌دهید، کالری کمتری دریافت می‌کنید و احساس بهتری در مورد وعده غذایی خود پیدا می‌کنید که به میزان رضایت شما به صورت کلی کمک می‌کند.
انتخاب سالم‌تر برای سالم‌سازی رژیم غذایی؛ بیشتر از غذاهای گیاهی مانند میوه‌ها، سبزیجات و کربوهیدرات‌های کامل استفاده کنید. همچنین روی منابع کم پروتئین مانند لوبیا، عدس و سویا و گوشت‌های بدون چربی تأکید کنید. سعی کنید هفته‌ای دو بار ماهی در رژیم غذایی خود بگنجانید. نمک و شکر را محدود کنید.

استفاده از شکم بند لاغری

شکم بند های لاغری برای کاهش وزن بسیار موثر و کم هزینه هستند. شکم بند های لاغری معمولا از جنس نئوپرن (نوعی پلیمر مصنوعی) ساخته می‌شود. این شکم بند ها به دور شکم و کمر پیچیده شده و در برابر چربی، آب و هوا مقاوم عمل می‌کند. کمربند لاغری می‌تواند چند منظوره باشد و علاوه بر تاثیر مثبت در لاغری، در تسکین درد کمر و اسپاسم‌های عضلانی نیز موثر واقع شود. هدف استفاده از شکم بند لاغری رفع چاقی است. کمربند لاغری چربی ناخواسته و آزار دهنده را تا چند اینچ کاهش می دهد و همچنین اگر شما درد شکم یا کمر درد داشته باشید، آن را نیز بهبود می بخشد و وضعیت قرار گیری بدن را تغییر می دهد. برخی از آن ها بسیار ساده هستند و برخی دیگر، مجهز به یک دستگاه ویبراتور و گرم کننده هستند. شکم بند های لاغری برای کاهش وزن در اطراف شکم که سریع تر از هر قسمت دیگر بدن دچار تجمع چربی می شود، طراحی شده اند. این شکم بند ها به از دست دادن وزن این بخش خاص بدن، به طوری که موجب ایجاد ظاهر لاغری شوند، به شما کمک می کنند. شکم بند های لاغری ساخته شده از یک نوار پهن به جنس نئوپرن یا الیافی شبیه نایلون یا اسپندکس بسیار کششی هستند که جنسی شبیه الیاف به کار برده شده برای مایوهای شنا را دارند. نئوپرن چربی های شکم و پهلو را تحت فشار قرار داده و باعث از بین رفتن چربی های شکم و پهلو خواهد شد که این امر با کاهش سایز نیز همراه خواهد بود.با استفاده از این شکم بند ها، چربی به صورت موقت و ظاهری جمع می شود اما هنوز در بدن است، زیرا چربی برای از بین رفتن باید سوخته شود.

برنامه ورزشی منظم

افزایش فعالیت بدنی یا ورزش، بخشی اساسی در درمان چاقی است. بیشتر افرادی که قادر به حفظ کاهش وزن خود بیش از یک سال هستند، به طور منظم ورزش می‌کنند و حتی پیاده ‌روی معمولی دارند.
اگرچه ورزش‌های هوازی منظم کارآمدترین روش برای سوزاندن کالری و کاهش وزن اضافی است؛ هر حرکت اضافی نیز به سوزاندن کالری کمک می‌کند. انجام تغییرات ساده در طول روز می‌تواند فواید زیادی برای شما داشته باشد.
سبک زندگی سالم یعنی
پرهیز از غذا و نوشیدنی‌های پر از شکر از دلایل چاقی شکمی هستند . بسیاری از افراد بیش از حد مجاز روزانه قند مصرف می‌کنند. غذاهای پر از شکر مثل کیک‌ها، شیرینی‌ها، نوشیدنی‌های شیرین مثل نوشابه‌ها و آب ‌میوه‌ها سرشار از شکر هستند. مطالعات مختلف نشان می‌دهند که میان مصرف قند زیاد و چاقی شکم ارتباطی مستقیم وجود دارد. این امر تا حد زیادی به خاطر وجود مقدار بالای فروکتوز در شکرهای افزودنی است.
پژوهش‌ها نشان می‌دهند که تأثیری که کالری حاصل از مایعات بر اشتها دارد، با کالری حاصل از مواد غذایی جامد متفاوت است. به بیان دیگر، کالری مواد غذایی جامد سیر‌کننده‌تر از کالری نوشیدنی‌هاست. تأمین مقدار کالری مورد نیاز بدن از طریق نوشیدن مایعات، شما را از صرف دیگر غذاها بی‌نیاز نمی‌کند و این امر باعث چاقی بیشتر می شود.

پرهیز ازمصرف نوشیدنی‌های الکلی

مصرف زیاد نوشیدنی‌های الکلی، خطر التهاب و سایر بیماری‌های کبدی را افزایش می‌دهد. نوشیدنی‌های الکلی فرایند چربی‌سوزی را متوقف کرده و بخش عمده‌ چربی در شکم ذخیره می‌شود.

عدم استفاده از چربی های حاوی ترانس

چربی‌های ترانس ناسالم ‌ترین چربی‌های موجود هستند. چربی‌های ترانس غالبا برای طولانی‌تر کردن عمر مفید مواد غذاییِ بسته‌بندی‌شده، مانند کیک‌ها و کلوچه‌ها استفاده می‌شوند. چربی‌های ترانس باعث بروز التهاب در قسمت مختلف بدن شده و نتیجه این التهابات، مقاومت به انسولین، بیماری‌های قلبی و مشکلات دیگر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *