مچبند طبی چیست؟

مچبند طبی حرکات مچ دست را محدود کرده و با کاهش التهاب، حفاظت و پشتیبانی از مچ دست به بهبودی سریعتر و کاهش درد مچ کمک میکند.در هنگام استفاده از مچبند، مچ دست شما در حالت ثابت قرارگرفته و حرکات آن محدود میشود. درنتیجه کمتر شدن حرکات مچ دست، فشار وارده بر آسیبدیدگیها کاهشیافته و درد مچ تسکین پیدا می کند.
در چه مواردی میتوان از مچبند طبی استفاده کرد؟
مچبند یک انتخاب ارزان و آسان برای کاهش درد مچ میباشد. مچبندها در جراحات فیزیکی مچ مثل شکستگی، پیچخوردگی، رگبهرگ شدن، ثابت نگهداشتن مفاصل، التیام و ورم بعد از جراحیها استفاده میشوند. یکی از عوامل درد مچ، سندرم تونل کارپال است. البته مچبند طبی یک درمان کوتاهمدت است زیرا استفاده طولانی از آن میتواند منجر به ضعیف شدن عضلات بشود. همیشه باید در فواصل استفاده از مچبند ورزشهای خاصی را جهت تقویت عضلات انجام داد. احتمال آسیب به مچ دست در ورزشهایی مانند تنیس، گلف، والیبال و یا قرارگیری در موقعیتهای خاصی مثل دروازه بانی فوتبال وجود دارد. بعضی مشاغل خاص ریسک آسیبدیدگی مچ را افزایش میدهند؛ بهعنوانمثال افرادی که در انبارها کار میکنند به علت جابهجایی اجسام سنگین ممکن است دچار درد و آسیب در ناحیه مچ بشوند. همچنین افرادی که در دفاتر اداری به مدت طولانی با سیستمهای کامپیوتری کار میکنند به علت فعالیتهایی مانند تایپ و استفاده از ماوس، به درد مچ مبتلا میشوند. خوشبختانه با آموزش ورزشهای خاص و تجهیزات مناسب میتوان از این نوع آسیبها جلوگیری کرد. فعالیتهایی مثل بازیهای ویدئویی اگر در ساعات طولانی بهصورت مداوم و بدون وقفه انجام شوند، همچنین نوشتن و نقاشی نیز میتوانند باعث مچ درد بشوند.
انواع مچ بند طبی
مچ بندها به طور معمول به 4 نوع تقسیم میشوند:
- مچ بند کاملا الاستیک
- مچ بند به همراه پشتیبانی فلزی
- مچ بند به همراه پشتیبانی پلاستیکی
- مچ بند به همراه پشتیبانی نئوپرنی

مچ بند کاملا الاستیک
این نوع مچ بند از جنس الاستیک بوده و برای استفاده در تمرینات ورزشی انتخاب بسیار خوبی میباشد. مچ بند کاملا الاستیک با افزایش جریان خون در قسمت آسیب دیده به کاهش درد و التهاب آن ناحیه کمک بسیاری میکند.
مچ بند به همراه پشتیبانی فلزی
این نوع مچ بند دارای پشتیبانی از جنش فلز میباشد و برای استفاده در موارد جدیتر مانند شکستگی مچ و ضربه به استخوان مچ استفاده میشود. مچ بند دارای پشتیبانی فلزی با کاهش فشار بر روی مچ به بهبود هر چه سریعتر استخوان و کاهش درد کمک میکند.
مچ بند به همراه پشتیبانی پلاستیکی
این نوع مچ بند دارای پشتیبانی پلاستیکی است که برای صدمههای سطحیتر مانند التهاب مچ استفاده میشود. مچ بند دارای پشتیبانی پلاستیکی با کاهش فشار وارده بر مچ به کاهش درد و التهاب کمک میکنند.
مچ بند به همراه پشتیبانی نئوپرنی
مچ بند باپشتیبانی نئوپرنی برای استفاده روزمره و حین تمرینات ورزشی مورد استفاده قرار میگیرد. این مچ بند با کاهش فشار و افزایش دما در ناحیه مچ به بهبود صدمه و کاهش درد کمک میکند. جنس اکثر مچبندها از نئوپرن است. زیرا این ماده سبک بوده و از تعریق و ایجاد رطوبت در درون مچبند جلوگیری میکند. ضمناً مچبندهای نئوپرنی بادوام هستند و در برابر کشش مقام میباشند.
پیش از استفاده از مچ بند، دست و مچ خود را با استفاده از آب و صابون بشوئید و سپس آن را خشک نمایید.
مچ بند را به صورت محکم اما نه به صورتی که مانع جریان خون رسانی شود، بر روی مچ قرار دهید. مطمئن شوید مچ بند به طور صحیح کار پشتیبانی از مچ را انجام میدهد. اگر در هنگام استفاده از مچ بند درد یا عدم راحتی احساس کردید، فورا استفاده از آن را متوقف کرده و به پزشک خود مراجعه کنید.
علائم درد مچ دست
علائم درد مچ بسته به علت آن ممکن است متفاوت باشد. بعضی از افراد ممکن است دردی داشته باشند که آن را دردناک یا اذیت کننده توصیف میکنند و برخی افراد ممکن است دردی حاد داشته باشند. به عنوان مثال، درد آرتروز اغلب شبیه دندان درد آزار دهنده توصیف میشود، درحالیکه سندرم تونل کارپال معمولاً باعث بیحسی یا احساس سوزنسوزن شدن و ضعف دست بهخصوص در شب میشود. محل دقیق درد مچ دست، علتی از علل اصلی علائم شما ارائه میدهد.
علاوهبر درد، علائم دیگری نیز ممکن است ایجاد شود. علائم آسیب (مثلا در اثر پیچخوردگی مچ دست) میتواند شامل تورم و کبودی باشد. به طور کلی، درد مچ دست ممکن است با علائم زیر همراه باشد:
انگشتان متورم
سفتی در مچ دست و به طور خاص انگشتان که باعث بروز مشکل در مشت کردن دست یا گرفتن اشیا میشود. موارد زیر از علائم متداول تورم در مچ دست میباشد:
- درد، بیحسی یا سوزنسوزن شدن در دستها که شبها بدتر میشود.
- احساس درد ناگهانی و حاد در دست
- تورم یا قرمزی در اطراف مچ دست
- احساس گرما در مفصل نزدیک مچ دست
- ایجاد صدا هنگام حرکت دادن مچ دست، این مسئله ممکن است بعد از دورههای استراحت مچ دست شدیدتر شود.
آرتروز اُستئوآرتریت
این نوع آرتروز زمانی اتفاق میافتد که غضروفهای انتهای استخوانهای شما با گذشت زمان تخریب شوند. آرتروز در مچ دست غیر معمول است و معمولاً فقط در افرادیکه در گذشته مچ دست آنها آسیب دیده است دیده میشود.
آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی
اختلالی که در آن سیستم ایمنی بدن به بافتهای خود حمله میکند و معمولاً مفاصل مچ دست را نیز درگیر میکند. به همین دلیل، اگر یک مچ دست آسیب دیده باشد، احتمال دارد مچ دست دیگر نیز آسیب ببیند.
آیا امکان پیشگیری از درد مچ دست وجود دارد؟
اگرچه پیشگیری از وقایع پیش بینی نشده که اغلب باعث آسیبدیدگی در مچ دست میشوند غیرممکن است اما رعایت نکات اساسی زیر ممکن است احتمال ابتلای شما را کاهش دهد:
- دریافت مقادیر کافی کلسیم، ۱۰۰۰ میلیگرم در روز، برای افراد بزرگسال و حداقل ۱۲۰۰ میلیگرم در روز برای زنان بالای ۵۰ سال، میتواند از انواع شکستگی استخوان جلوگیری کند.
- برای پیشگیری از زمین خوردن و آسیب مچ دست، از کفشهای مناسب استفاده کنید. و در صورت لزوم در سرویسهای بهداشتی برای افراد کهن سال و دارای معلولیت میله یا در راه پله نرده نصب کنید.
- برای فعالیتهای پرخطر مانند فوتبال و اسنوبورد از محافظ مچ دست یا پا استفاده کنید.
- اگر زمان های طولانی از موس یا صفحه کلید استفاده میکنید، مرتب استراحت کنید. هنگام تایپ کردن نیز مچ دست خود را در وضعیت ثابت و مناسب نگه دارید. بهتر است یک صفحه کلید ارگونومیک ( کیبورد ارگونومیک کیبوردی است که به صورتی طراحی شده که مناسب برای ساختار یا فرم بدنی شما باشد) خریداری کنید.
تشخیص درد مچ دست
- آزمایش ام آر آی از امواج رادیویی و یک میدان مغناطیسی قوی برای تولید تصاویر دقیق از استخوانها و بافتهای نرم شما استفاده میکند.
- سی تی اسکن میتواند جزئیات دقیقتری از استخوانهای مچ دست شما را ارائه دهد و ممکن است شکستگیهایی را نشان دهد که در اشعه ایکس دیده نمیشوند.
- سونوگرافی آزمایشی ساده و غیرتهاجمی، میتواند به تجسم تاندونها، رباطها و کیستها کمک کند.
- اگر نتایج آزمایش تصویربرداری مفید نباشد، پزشک ممکن است آرتروسکوپی انجام دهد. روشی که در آن ابزاری به اندازه مداد به نام آرتروسکوپ از طریق یک برش کوچک در پوست شما به مچ دست شما وارد میشود. این ابزار شامل یک دوربین سبک و کوچک است که تصاویر را بر روی مانیتور تلویزیون نشان میدهد. آرتروسکوپی یک آزمایش گلد استاندارد برای ارزیابی درد طولانیمدت در مچ دست محسوب میشود. در برخی موارد، پزشک ممکن است بتواند مشکلات مچ دست را از طریق آرتروسکوپ ترمیم کند.
- در صورت مشکوک بودن به سندرم تونل کارپال، پزشک ممکن است الکترومیوگرام (EMG) را تجویز کند. این آزمایش تخلیههای الکتریکی بسیار ریز تولید شده در عضلات شما را اندازهگیری میکند. در طی آن، الکترود نازک سوزنی به عضله وارد میشود و فعالیت الکتریکی آن هنگام استراحت و انقباض عضله ثبت میشود.
مزایای مچ بندهای طبی چیست؟
ثبات: افزایش ثبات مچ دست یکی از مزایای فوری و قابل توجه در نتیجه کاهش حرکت است. هرچه مچ دست کمتر حرکت کند، احتمال قرارگیری در یک پیکربندی ثابت و جلوگیری از تحریک یا تشدید آسیب بیشتر است. البته این ممکن است باعث کاهش دامنه حرکتی شود، اما میتواند به بهبودی نیز کمک کند.
کاهش التهاب: تحریک کمتر در ناحیه آسیب دیده احتمال ایجاد التهاب را کاهش میدهد. با کاهش التهاب در ناحیه، کاهش احتمالی درد نیز اتفاق میافتد، زیرا وقتی تورم به آن اثر میکند، التهاب روی عصبهای دیگر ناحیه تأثیر میگذارد.
حفاظت: هنگام بهبودی از آسیب، مچ بند ممکن است درجاتی از محافظت را فراهم کند. گرچه ممکن است حرکت را تا حدی محدود کند، اما همچنین یک لایه محافظ برای محل آسیب ایجاد میکند، بنابراین در بهبودی نقش دارد. کسانی که برای بهبودی از عمل جراحی از بریس استفاده میکنند نیز ممکن است متوجه شوند که این محافظت تا چه حد مفید است.
کاهش تهاجم: لازم به ذکر است که گرچه طراحی مچ بندها ممکن است حرکت را محدود کنند، اما برخی از مدلها در واقع اجازه حرکت در مفاصل انگشتها و انگشت شست را میدهند، که مشکل کمتری نسبت به بسیاری از درمانهای ارتوپدی دارد. این امر ممکن است بسته به بریس یا آتل مورد استفاده و البته بسته به نوع آسیب دیدگی متفاوت باشد. با این حال، اکثر کاربران معمولاً میدانند که فعالیتهای روزمره آنها کمتر از آنچه انتظار دارند محدود میشود.

کاربرد انواع مچبندهای طبی
مچبند اسپلینم یا آتل
کاربرد این مچبند طبی، توانبخشی بعد از آسیبدیدگی مچ دست است. این نوع مچبند با کاهش التهاب و ثابت نگهداشتن مفاصل مچ به ریکاوری و التیام سریعتر کمک میکند.
مچبندهای بعد از عمل جراحی
این نوع مچبندها بلافاصله بعد از عملهای جراحی استفاده میشوند و حرکات مچ را بهشدت محدود میکنند. بنابراین انعطافپذیری پایینی دارند و مناسب ورزش و فعالیتهای سنگین نمیباشند.
مچبند دست مولر
این مچبند بهدقت طراحی و ساختهشده تا از مچ و انگشت شست در برابر رگبهرگ شدن و آسیب به تاندونهای این ناحیه جلوگیری کند ضمناً الیاف این مچبند تنفس پذیراست و مناسب استفاده طولانی میباشد.
مچبند ورزشی
همانطور که از اسم آن هم پیداست، از این مچبند در ورزشهایی مانند تنیس و اسکواش که همراه با حرکات و فشارهای تکراری بر روی ناحیه مچ است استفاده میشود. این مچبند طبی از آسیب و دردهای احتمالی جلوگیری میکند و مچ آسیبدیده را نیز بهبود میبخشد.
علت درد مچ دست چیست و چه کسانی بیشتر دچار این مشکل میشوند؟
معمولاً آسیبدیدگی مچ دست علت اصلی است و تخریب اعصابی که از مچ دست عبور میکنند میتواند درد ایجاد کند. آسیب رسیدن به هر یک از قسمتهای مچ دست شما میتواند باعث ایجاد درد شود و توانایی شما در استفاده از مچ دست و دست شما را تحت تأثیر قرار دهد.
فاکتورهای خطر بروز درد مچ دست
درد مچ دست میتواند برای هرکسی اتفاق بیافتد، چه شما بسیار کم تحرک و چه بسیار فعال باشید. معمولا خطر ابتلای شما به این عارضه به واسطه موارد زیر افزایش مییابد:
- انجام تمرینات ورزشی حرفه ای: آسیب دیدگی مچ دست در بسیاری از ورزشها شایع است، چه آنهایی که شامل ضربه زدن هستند و چه آنهایی که فشار مکرر روی مچ دست دارند که میتواند شامل فوتبال، بولینگ، گلف، ژیمناستیک، اسنوبورد و تنیس باشند.
- برخی بیماریها یا شرایط خاص
- بارداری، دیابت، چاقی، آرتریت روماتوئید و نقرس ممکن است خطر ابتلا به سندرم تونل کارپ را افزایش دهند. مثلا در طی نقرس، اسید اوریک اضافی میتواند در مفاصل زانوها، مچ پا، مچ دست و پا رسوب کرده و در نتیجه باعث درد و تورم شود.
آیا امکان پیشگیری از درد مچ دست وجود دارد؟
اگرچه پیشگیری از وقایع پیش بینی نشده که اغلب باعث آسیبدیدگی در مچ دست میشوند غیرممکن است اما رعایت نکات اساسی زیر ممکن است احتمال ابتلای شما را کاهش دهد:
- دریافت مقادیر کافی کلسیم، ۱۰۰۰ میلیگرم در روز، برای بیشتر بزرگسالان و حداقل ۱۲۰۰ میلیگرم در روز برای زنان بالای ۵۰ سال، میتواند از انواع شکستگی استخوان جلوگیری کند.
- برای پیشگیری از زمین خوردن و آسیب مچ دست، از کفشهای معقول استفاده کنید. فضای زندگی خود را روشن نگهدارید و در صورت لزوم در سرویسهای بهداشتی میله یا در راه پله نرده نصب کنید.
- برای فعالیتهای پرخطر مانند فوتبال و اسنوبورد از محافظ مچ دست یا پا استفاده کنید.
- اگر دورههای طولانی از موس یا صفحه کلید استفاده میکنید، مرتب استراحت کنید. هنگام تایپ کردن نیز مچ دست خود را در وضعیت خنثی و آرام نگهدارید. بهتر است یک صفحه کلید ارگونومیک خریداری کنید.
مچ بند آتل دار پین مد
برای ثابت نگه داشتن مچ دست و انگشت شست طراحی و تولید شده است و یک محصول ارتوپدی به شمار میآید. این محصول ساخت ایران است و کیفیت بسیار بالایی دارد.
- تسریع روند درمان بعد از شکستگی مچ و شست دست
- ثابت نگه داشتن مچ دست
- دارای آتل آلومینیومی
- استفاده آسان
- افزایش گردش خون

مچ بند آتل دار نئوپرون با آتل شست پین مد
این محصول مورد استفاده برای:
-سندروم تونل کارپال
-دررفتگی و شکستگی استخوان مچ دست
-درمان التهاب تاندون های مچ دست و انگشت شست
-محاظت از مچ دست پس از اتمام دوره گچ گیری
مچ بند کشی بدون شست پین مد
موارد استفاده:
• جلوگیری از نفوذ سرما
• حفظ گرمای مچ دست
• طراحی متناسب برای هردو دست چپ و راست
• تسکین درد
• قابل شستشو
درمان درد مچ دست در طب سنتی
متخصصان طب سنتی معتقدند که علاوه بر درمانهای رایج پزشکی شما باید به عنوان درمان مکمل از خواص دمنوشهای چای سبز، دارچین و شنبلیله نیز بهره مند شوید. بهتر است روغنهای گیاهان بادام تلخ و سیاهدانه را حداقل سه بار روی مچ دست خود بمالید. هر چه طبع شما بلغمیتر باشد احتمال افزایش درد مچ دست بیشار است. پس به فکر رفع این مشکل باشید زیرا باعث سردی و حساسیت بیشتر بدن میشود.
درمان درد مچ دست با داروهای گیاهی
جالب است بدانید که برخی از گیاهان میتوانند به کاهش علائم این عارضه کمک کنند. بههمین دلیل، امروزه مکملهای زیادی برای کاهش التهاب مفاصل و درد درد مچ دست تولید شدهاند. این مکملها معمولا حاوی گیاهانی با خواص آرامش بخش هستند که گیاه بابونه یکی از این گیاهان میباشد.
درمان درد مچ دست با روش های پزشکی
در طول معاینه فیزیکی، دکتر فیزیوتراپ دست شما ممکن است:
• مچ دست شما را از نظر حساسیت، تورم یا تغییر شکل بررسی کند.
• از شما بخواهد مچ دست خود را حرکت دهید تا میزان دامنه حرکتی شما بررسی شود.
• قدرت مچ دست و بازو را ارزیابی کند.
درمانهای مربوط به مشکلات مچ دست بسته به نوع، محل و شدت آسیب و همچنین میزان سن و سلامت کلی شما بسیار متفاوت است که در ادامه به هرکدام اشاره خواهیم کرد.
دارو درمانی
مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن، استامینوفن و دیکلوفناک ممکن است به کاهش درد مچ دست کمک کنند (داروی ضد درد مچ دست). اصولا مسکنهای قویتر با نسخه پزشک در دسترس هستند. پس در مورد بهترین مسکن برای درد مچ پا و دست با پزشک آنلاین مشاور دارو صحبت کنید.
تراپی
دکتر ارتوپد یا دکتر فیزیوتراپ مچ دست و پا میتواند درمانها و تمرینات خاصی را برای کنترل آسیبدیدگی مچ دست و مشکلات تاندون آن اجرا کند. در صورت نیاز به جراحی، فیزیوتراپیست شما نیز میتواند به توانبخشی پس از عمل کمک کند. همچنین ممکن است به یک ارزیابی اصولی از عوامل محیط کار شما که ممکن است در افزایش درد مچ دست موثر باشند نیز کمک کند. اگر در مچ دست شما یک استخوان شکسته باشد، باید تکههای آن متصل شوند تا استخوان بتواند به درستی بهبود یابد. گچ یا آتل میتواند در هنگام بهبودی قطعات استخوان را در کنار هم نگهدارد. اگر مچ دست شما پیچ خورده یا کشیده شده باشد، ممکن است نیاز باشد برای محافظت از تاندون یا رباط آسیبدیده هنگام بهبودی، آتل بپوشید. آتل به ویژه در آسیبهای شدید مفید است.
عمل جراحی
در برخی موارد، ممکن است انجام جراحی لازم باشد. مواردی مانند:
شکستگی استخوان
گاهی برای ایجاد ثبات بیشتر در استخوان شکسته باید جراحی کنید. ممکن است یک جراح نیاز داشته باشد که قطعات استخوان را به کمک سخت افزار فلزی (پین) به هم متصل کند.
سندرم تونل کارپال
اگر علائم شما شدید است، ممکن است لازم باشد رباطی که سقف تونل را تشکیل می دهد باز شود تا فشار عصب کم شود.
ترمیم تاندون یا رباط
گاهی لازم است که جراحی برای ترمیم تاندونها یا رباطهایی که پاره شدهاند انجام شود .
درمان های خانگی درد مچ
خم کردن مچ
• یک پارچه یا حوله را تا کرده و روی لبهی میز بگذارید.
• ساعد را روی حوله قرار دهید، به طوری که دست از لبهی میز آویزان باشد. دست خود را به سمت بالا حرکت دهید تا زمانی که کشش ملایمی را احساس کنید.
• دست را به حالت اولیه برگردانید و این حرکت را تکرار کنید.
بالا و پایین بردن مچ
• ساعد خود را روی میز قرار دهید، در حالی که دست شما از لبهی آن آویزان است و زیر مچ دستتان یک حوله قرار دارد.
• انگشت شست را به سمت بالا بگیرید.
• دست خود را به سمت بالا و پایین حرکت دهید.
مشت کردن دست در حالت نشسته
• به منظور انجام این ورزش برای مچ درد باید بنشیند و دستها را روی رانها قرار دهید. کف دست باید رو به بالا باشد.
• به تدریج دستهای خود را مشت کنید.
• کمی مچ دست را خم کنید تا رو به شما قرار بگیرد. در این حالت بازوها باید همچنان روی رانها قرار داشته باشند.
• ۱۰ ثانیه در این حالت بمانید.
• به آرامی مشتهای خود را باز کنید.
• این تمرین را پنج بار انجام دهید.
کشش پهلو به پهلو
• دستها و زانوها را روی زمین قرار دهید، به طوری که مچ دستها زیر سرشانه و زانوها زیر لگن قرار داشته باشند.
• انگشتهای خود را در جهت مخالف هم قرار دهید. مچ دستها باید روبهروی یکدیگر باشند.
• از یک سمت به سمت دیگر حرکت کنید.
• این کار را ۱۵ بار انجام دهید.
حرکت دایرهای مچ
• دستها را روی میز قرار دهید، به طوری که مچ دست از لبهی میز آویزان باشد.
• مچ دستهایتان را بهصورت دایرهای و در جهت عقربههای ساعت بچرخانید.
• سپس همین حرکت را خلاف جهت عقربههای ساعت انجام دهید.
• این تمرین را ۱۰ بار تکرار کنید.